0

PROTEZ GÖZ TANIMI
 
Çeşitli nedenler ile (kaza, tümör, göz tansiyonu...vs.) göz küresi alınan ya da anne karnında göz küresi oluşmayan bireylerde, göz yuvasındaki hacim kaybının doldurulması, açık bölgenin dış etkilerden korunması, estetik bütünlüğün sağlanması ve özellikle çocuklarda göz çevresi kemiklerinin normal bir şekilde gelişimini tamamlaması amaçlarıyla yerleştirilen; akrilik veya camdan yapılan, görme yetisi olmayan takma gözlerdir.
 
 
PROTEZ GÖZÜN İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ
 
Protez gözün insan sağlığındaki önemi sanıldığından çok daha fazladır.
 
-Göz küresi ameliyat ile boşaltılan kişilerde göz yuvası protez ile kapatılmaz ise arka kısımda açıkta kalan canlı doku bakteri, mantar ve virüsler için çok uygun bir üreme bölgesi oluşturacaktır. Bu da çeşitli hastalıkların vücuda girmesini kolaylaştırabilmektedir.
 
-Çocuklarda protez göz çok fazla önem arz eden bir konudur. Anne karnında göz oluşmaz ya da sonradan kaybedilirse göz yuvasında bir hacim eksikliği olacaktır. Bu hacim eksikliği protez göz ile tamamen doldurulmaz ise göz boşluğu, göz kapakları ve çevresindeki kemik yapı gelişimi geri kalacaktır. Bu da sağlam gözün olduğu tarafın normal gelişimine devam ederken ,boş kalan kısmın daha küçük kalmasına sebep olacaktır. Göz boşluğuna yerleştirilen protez göz; çevresindeki kemik yapının ve göz kapaklarının gelişimini tetikleyen bir etkiye sahiptir.
 
 
BAŞKENT GÖZ PROTEZİ’NDE UYGULAMASI YAPILAN 'PROTEZ GÖZ ÇEŞİTLERİ'
 
Göz protezleri üretim şekline göre iki tiptir;
 
 
1-KİŞİYE ÖZEL GÖZ PROTEZLERİ (HAREKETLİ GÖZ PROTEZİ)
 
Hastanın kendi göz yuvası ölçüsüne göre hazırlanan, damar dağılımları ve göz renkleri kişiye özel olarak boyanan yüksek hareket etme özelliğine sahip olan protez gözlerdir. Kişiye Özel Göz Protezi Uygulamalarımıza ait birkaç örnek aşağıda görülmektedir. (Resimlerin üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz)
 
 
 
2- HAZIR (FABRİKASYON) GÖZ PROTEZLERİ
 
Hazır kalıplarda küçük, orta, büyük boyutlarda toplu şekilde üretilen; çok fazla renk çeşitliliği olmayan ve sınırlı hareket etme özelliğinde olan protez gözlerdir.

 
KİŞİYE ÖZEL GÖZ PROTEZİ VE HAZIR GÖZ PROTEZLERİNİN FARKLARI
 
Başkent Göz Protezi Kliniği’nde isteğe bağlı olarak kişiye özel protez göz yapılabildiği gibi, kolleksiyonumuzda bulunan hazır (fabrikasyon) protezlerin uygulaması da yapılabilmektedir. Ancak Hazır protezler ile Kişiye özel yapılan protezler arasında hem estetik açıdan hem de kullanım rahatlığı açışından çok büyük farklar vardır. Bunları bir kaç madde ile özetleyecek olursak;
 
- Kişiye özel olarak yaptığımız protezlerde protezin kalıbı, göz rengi, damar dağılımı ve simetrik duruşu tamamen hastaya göre ayarlandığı için %90’ın üzerinde doğal bir görünüm ve benzerlik sağlanmaktadır. Ayrıca proteziniz ölçülü ve hafif malzemeden olduğu için hareket etme yeteneği de çok yüksek olmaktadır.
 
-Hazır protez uygulamalarında ise çok fazla renk seçeneği yoktur ve standart kalıplar ile üretildiğinden dolayı hem renk ve damar dağılımı bakımından, hem de simetri ve hareket yeterliliği açısından sağlam göz ile farklılık gösterebilmektedir.
 
-Kişiye özel olarak yaptığımız protezler göz yuvası ile ölçü bakımından tam uyumludur. Bu nedenle protezinizin göz yuvası içinden kendiliğinden çıkma ya da dönerek farklı noktalara bakma riski son derece düşüktür. Hazır protezlerde ise ölçü standart olduğu için bu tip durumlara rastlanabilir.
 
-Öte yandan Hazır protezlerde hammadde olarak cam ve diş akriliği kullanıldığı için kişiye özel protezlerin kullanım konforu sağlanmayabilir. Uygulanan protez daha ağır ve ölçüsüz olduğundan alerjik reaksiyon, çapaklanma, sulanma ve enfeksiyon etkileri daha fazla hareket kabiliyeti ise daha azdır.
 
-Başkent Göz Protezi’nde Kişiye özel göz protezlerinin yapım süresi 2-3 gün, küçülmüş gözün (fitizik göz) üzerine yapılan dış protez uygulamalarında 5 gün kadar sürebilmektedir. Hazır protezlerde ise aynı gün içinde tamamlanmaktadır.
 
 
 
-Yine bilgisayar yardımı ile boş olan göz yuvasının ölçüsünü almak için ölçü kalıpları hazırlanır. Bu kalıp göz boşluğuna yerleştirilerek göz yuvasının içine ölçü silikonu verilir ve o bölgenin milimetrik ölçüsü çıkarılır.
 
-Çıkan ölçünün yönlendirmesi ile kişinin göz yuvası modellemesi yapılır. Bu modelleme işleminde hem göz yuvası %100 uyumlu olacak şekilde doldurulur hem de gözün renkli kısmının (kornea) yeri ve simetrisi tespit edilerek kalıba uygulanır.
 
-Oluşturulan kalıba tümü CE belgeli hammaddeler ile protez gözün döküm işlemi yapılır.
 
-En son aşamada göz beyazının renklendirmeleri ve kılcal damar dağılımı kişinin diğer gözüne uyumlu olacak şekilde proteze uygulanır.
 
 
-Tamamlanan protez tıraşlanıp bir kaç prova yapılarak kişinin göz yuvasına uyumu sağlanır ve polisaj (parlatma) işlemi yapıldıktan sonra takılır.

-Kişiye özel yaptığımız göz protezlerinde bu işlemler 2-3 gün sürmektedir. Küçülmüş gözün üzerine yapılan dış göz protezi uygulamaları ise 4-5 gün sürmektedir.
 
-Yapılan işlemlerin hepsi dışarıdan uygulama olup; ameliyat,medikal dikiş,enjeksiyon..vs uygulama YOKTUR. Kişi bu işlemler yapılırken herhangi bir ağrı HİSSETMEZ...
 
 
BAŞKENT GÖZ PROTEZİ'NDE HAZIR (FABRİKASYON) GÖZ PROTEZLERİNİN UYGULANMASI
 
-Hazır göz protezi uygulama işlemi aynı gün içerinde yapılmaktadır.
 
-Hastanın göz rengi ve damar dağılımına en yakın protez , kolleksiyon içinden seçilerek göz yuvasına uygulanır.
 
-Yapılan işlem dışarıdan uygulama olup; ameliyat, medikal dikiş, enjeksiyon…vs uygulama YOKTUR. Kişi bu işlemler yapılırken herhangi bir ağrı HİSSETMEZ...
 
KÜÇÜLMÜŞ GÖZ ÜZERİNE (FİTİZİK) GÖZ PROTEZİ UYGULAMASI
Başkent Göz Protezi’nde çeşitli nedenlerle (kaza, göz tansiyonu, anne karnında gözün tam gelişmemesi...) küçülüp görme özelliğini kaybeden, ortadaki renkli kısmı beyaz bulanık bir hal almış yani ameliyatla alınmamış mevcut gözün üzerine dış protez adını verdiğimiz protez uygulaması yapılabilmektedir.
 
Bu uygulama için ilk önce küçülmüş gözün hassasiyet testi yapılmaktadır. Eğer kişi bu test sonucunda herhangi bir rahatsızlık duymamışsa; gözde yanma, batma, sulanma, şişme gibi bir reaksiyon görülmemişse mevcut gözün üzerine diğer gözüyle uyumlu, çok ince bir protez göz koyulabilmektedir.
 
 
PROTEZ GÖZLERİN HAREKET ETME ÖZELLİĞİ
 
Protez gözlerin hareket etme yeteneğinde etkili olan faktörler şunlardır;
 
-Protez gözlerin hareketini sağlayan en önemli etken göz çukuru (orbita) ve göz kapaklarının (formiks) yapısal durumudur. Bireyin göz yuvası düzgün ise ve iç kısımda yuvaya uygun ölçüde kaslara bağlanmış bir implant (bilye-küre) var ise protezde mutlak suretle hareket olacaktır
 
-İmplant (bilye-küre) yerleştirilmiş ,göz kapaklarının durumunun da normal olduğu bireylerde protezin hafif malzemeden yapılması ve göz yuvasına tam ölçülü biçimde yerleştirilmesi protezin hareketinin maksimum seviyede olmasını sağlar.
 
-Bu nedenle kişiye özel yapılmış ölçülü ve hafif hammaddeden ürettiğimiz protezlerde hareket yeteneği çok fazla olurken; hazır (fabrikasyon) protezlerde ölçü kişiye özel olmadığından ve nispeten daha ağır hammaddeler ile üretildiğinden hareket yeteneği de kısıtlı olacaktır.
 
 
BAŞKENT GÖZ PROTEZİ'NDE UYGULAMASI YAPILAN PROTEZLERİN KULLANIMI VE BAKIMI
 
-Kliniğimizde uygulanan kişiye özel protezler takıp çıkarılabilir özelliktedir. Ancak her gün takıp çıkarılmasına ya da temizlenmesine gerek yoktur. Çünkü kişinin göz yaşı zaten protezin temizliğini ve sterilizasyonunu sağlayacaktır.
 
-Bunların dışındaki hallerde; örneğin protezin arka kısmına yabancı bir cisim kaçıp kişiyi rahatsız ediyorsa ya da enfeksiyon durumu söz konusu ise protezinizi kliniğimizde size tarif ettiğimiz şekilde çıkarabilirsiniz.
 
-Protez gözler sadece sabunlu su ile yıkanarak temizlenmelidir, herhangi bir solüsyon ya da kimyasal çözelti içine konulmamalıdır.
 
BAŞKENT GÖZ PROTEZİ'NDE UYGULAMASI YAPILAN PROTEZLERİN PERİYODİK KONTROLLERİ
Kliniğimizde protez uygulaması yapılan bireylere 6 - 10 ay sonrası için bir kontrol randevusu önerilir. Bu randevuda;
 
-Kişinin protez kullanımı ile ilgili şikayetleri varsa çözümlenir.
 
-Kişinin protezin boyutu veya görünüşü ile ilgili şikayetleri varsa protezine işlem yapılır.
 
-Kişinin göz yuvasında yağ dokusu erimesi ya da ameliyat sonrası oluşan ödemin inmesi sonucu protez geriye doğru yerleşme yaparak diğer göze göre küçük görünebilir. Bu tip durumlarda proteze ilave yapılarak diğer gözle aynı seviyede olması sağlanır. 
 
Kişiye bu ilk 6 - 10 aydaki kontrolün dışında 1 sene aralıklarla kontrole gelmesi tavsiye edilir.